Het leefklimaat op de Nederlandse Antillen. Dit zijn de gebruiken.

Op de Nederlandse Antillen leven mensen van verschillende afkomsten, die een samenleving hebben opgebouwd met hun eigen waarden en normen. De bewoners van de Nederlandse Antillen kunnen in de eerste instantie wat teruggetrokken overkomen. Als je ze eenmaal wat beter leert kennen en echt met ze communiceert, dan zal je al snel merken dat de bewoners zeer vriendelijk en behulpzaam zijn, uiteraard wel met hun eigen gewoontes en gebruiken. Het zijn allemaal zeer relaxte mensen, ze doen alles dan ook rustig aan. Wanneer je je aanpast aan dit ritme, zul je ze zeker te vriend houden. Familie is zeer belangrijk, ze hebben dan ook vaak een sterke band met hun naasten, en er is een diep respect voor de omgeving en de natuur.

Een geheel eigen cultuur op de Nederlandse Antillen

Op de eilanden van de Nederlandse Antillen kom je een grote variatie aan culturen tegen, de cultuur die de boventoon voert is de Afrikaanse cultuur. Dit hoor je terug in de muziekstijl en de unieke dansen die je niet snel ergens anders ziet. De Nederlandse Antillen tonen hun mix aan culturen in deze dansen en de muziekstijl. Je ziet de Afrikaanse en de Europese tradities terug in deze dansstijlen. De muziek op de Nederlandse Antillen onderscheidt zich door een duidelijk en gevarieerd ritme, welke wordt gecreëerd door klappen en niet door trommels.

Festivals en feestdagen op de Nederlandse Antillen

Op de Nederlandse Antillen is het bijna het hele jaar door feest. Alle feestdagen, festivals en carnavals op alle eilanden bij elkaar opgeteld dragen hieraan bij.

Een grote meerderheid van de bewoners op de Nederlandse Antillen is Katholiek. Religieuze feestdagen, zoals Pasen of Hemelvaart, worden dan ook gevierd. Elk eiland op de Nederlandse Antillen heeft bovendien zijn eigen ‘dag’, op deze dag feliciteren de omringende eilanden het eiland waar het dan de ‘dag’ is.

Curaçao

Op de eerste dag van het nieuwe jaar begint op Curaçao een groot kleurrijk carnaval. Tijdens dit twee maanden durende festival worden er veel verschillende optredens en feestelijke optochten gehouden. Dit festival eindigt begin maart, op Aswoensdag. Het Tumba-festival is een festival enkele dagen voor Aswoensdag. Muzikanten van verschillende landen strijden dan voor het recht op het hoofdlied van carnaval. Het jazzfestival in mei en de verschillende regatta’s, die beroemd zijn over de hele wereld, maken van Curaçao een festival rijk eiland.

Sint-Maarten

Naast dat er op het eiland Sint-Maarten ook regelmatig regatta’s worden georganiseerd, heeft dit eiland zijn eigen carnaval. Carnaval op Sint-Maarten duurt drie weken en begint de tweede week na Pasen. Een andere typische feestdag voor het eiland Sint-Maarten, is Sint-Maarten. Dit feest vindt half november plaats.

Bonaire

Tijdens het carnaval op Bonaire is er plek voor optredens van alle muziek- en dansgroepen op het eiland. Carnaval wordt hier gevierd ter ere van de Dag van de Aanbidding. Op Bonaire wordt van 1 tot 6 januari een maskerade gehouden, een vrolijk en kleurrijk maskerfestival met toneel-, muziek- en dansspektakel.

Sint Eustatius

Carnaval op Sint Eustatius vindt half juli plaats, dit is de belangrijkste feestdag voor de plaatselijke bevolking. Ook kent Sint Eustatius de ‘Amerika’s dag’, die op 16 november plaats vindt en waarbij de onafhankelijkheid gevierd wordt.

Saba

Eind juli begint op Saba het carnaval, dit festival kenmerkt zich door het vuurwerkfestival op de laatste dag.

Wat je nog meer moet weten over de Nederlandse Antillen

Door de juiste kennis van de cultuur, de gebruiken, de gewoontes en de normen en waarden van de bewoners op de Nederlandse Antillen, bouw je respect op binnen de samenleving. Naast deze culturele informatie, geven we graag nog wat informatie over de taal, de valuta, het klimaat en het tijdverschil van de Nederlandse Antillen.

De taal

Op de Nederlandse Antillen zijn de officiële talen Nederlands, Engels en Papiaments. Op Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba wordt voornamelijk Engels gesproken. Op Curaçao en Bonaire wordt zowel Nederlandse, Engels als Papiaments gesproken.

Valuta

Op Sint Maarten en Curaçao wordt betaald met de Antilliaanse gulden. Op Saba, Bonaire en Sint Eustatius betaal je met de Amerikaanse dollar.

Het klimaat

De Nederlandse Antillen heeft een tropisch klimaat, het is het hele jaar door 25 tot 30 graden. Wel kun je soms te maken krijgen met korte en heftige regenbuien.

Tijdsverschil

De Nederlandse Antillen kent geen zomer- en wintertijd. In de zomertijd is het 6 uur vroeger op de Nederlandse Antillen en in de wintertijd 5 uur vroeger.

Vraag hulp aan de locals

De lokale bewoners van de Nederlandse Antillen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam.  Zij zullen je dan ook altijd graag willen helpen wanneer je twijfelt over bepaalde gewoontes. Wil je meer informatie over de gebruiken op de Nederlandse Antillen, heb je vragen of wil je graag weten wat je juist wel of niet moet doen om te aarden op de Nederlandse Antillen, de adviseurs van Nacas helpen je graag.