Nacas is jouw specialist voor het aankopen van een woning op de Nederlandse Antillen. Wij begrijpen dat jij mogelijk vragen hebt alvorens je ervoor kiest om deze stap te maken. Onderstaand tref je dan ook de antwoorden op veel gestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem dan contact op.
Het vinden van een geschikte en betrouwbare makelaar op de Nederlandse Antillen kan, vanwege de afstand en de taalbarrière, een lastige klus zijn. Nacas kan jou helpen bij het vinden van een geschikte makelaar en biedt begeleiding tijdens de eerste kennismaking. Ga je zelfstandig op zoek naar een makelaar, lees dan onderstaande tips:
- Stel een lijst op van drie potentiele makelaars waar je zaken mee wilt doen
- Bezoek de website en de social media pagina van de betreffende makerlaars en controleer deze op zaken als: up to date contactgegevens, uitstraling en kijk of deze makelaars hun website en social media regelmatig verversen met nieuw aanbod
- Plan een interview in, telefonisch of via beeldbellen
- Stel een vragenlijst samen voorafgaand aan het interview met alles wat je wilt weten
- Vraag referenties aan de makelaars en controleer deze ook
- Ga pas in zee met een makelaar als je zeker weet dat deze makelaar jouw woonwensen op de juiste manier kan vertalen, en als er een klik is tussen jou en de makelaar
- Zorg dat alle gemaakte afspraken vastgesteld worden in een contract en laat deze controleren door bijvoorbeeld een jurist
Ja, over je woning op de Antillen betaal je belasting. Deze wijkt per eiland af.
Op Curaçao, Bonaire, Saba en Sint Maarten betaal je overdrachtsbelasting en daarnaast nog een grondbelasting, onroerende zaak belasting of vastgoedbelasting, dit is een jaarlijks terugkerende belasting.
Op Aruba betaal je alleen een jaarlijkse grondbelasting.
Smaken verschillen, daarom kunnen we je niet vertellen welk eiland voor jou het mooiste is.
Op welk eiland je uiteindelijk een huis gaat kopen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar een eiland dat populair is onder toeristen, dan zijn Aruba, Bonaire en Curaçao zeer geschikte eilanden.
Wil je vooral veel natuur om je heen, dan is Saba voor jou wellicht het meest geschikte eiland.
De eilanden wijken onderling af op het gebied van het aantal stranden, duikers-spots, natuur en heuvels. Het is daarom belangrijk om een wensenlijst samen te stellen en daarin duidelijk vast te stellen welke eisen je stelt aan je toekomstige woonomgeving.
Kijk ook eens op de volgende pagina’s en ontdek meer informatie over de verschillende eilanden:
- Huis kopen Aruba
- Huis kopen Bonaire
- Huis kopen Curaçao
- Huis kopen Sint Maarten
- Huis kopen Saba
Bij het kopen van een woning op de Nederlandse Antillen, kijk je naar andere aspecten dan wanneer je een huis koopt in Nederland. Mede door het verschil in klimaat, zal je toekomstige woning aan andere eisen moeten voldoen.
Kijk bijvoorbeeld heel kritisch naar de bouwkundige aspecten, een woning op de Nederlandse Antillen kan onder invloed van het klimaat verschillende gebreken hebben. Achterstallig onderhoud kan in een dergelijk geval hoge kosten met zich meebrengen.
Ook de omgeving waar het huis staat is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Waar komt de zon op en hoe verhoudt zich dit tot de ligging van je tuin, je woonkamer en je slaapkamer.
Wanneer je een huis gaat, of laat, bezichtigen op de Nederlandse Antillen, is het ook raadzaam om te controleren hoe ver de woning van voorzieningen af ligt zoals het strand, de winkels en bijvoorbeeld het vliegveld.
Het is raadzaam om op dit punt in het traject een expert in de arm te nemen met kennis van het eiland. Deze expert zal je wijzen op zaken waar je wellicht zelf nooit aan gedacht had.
Bij het kopen van een woning op de Nederlandse Antillen heb je te maken met de verkopende partij, een makelaar en een notaris. Deze laatste is aanwezig bij het onderteken van de koopovereenkomst en bij de overdracht. Deze notaris zal de borg bij jou innen, deze is in veel gevallen 10% van de koopsom. De notaris houdt dit bedrag in beheer en zal dit na overdracht van de akte overmaken naar de verkopende partij.
Wonen op de Nederlandse Antillen kun je zo duur maken als je zelf wilt. Op de Antillen zijn er grote supermarkten die bekende Nederlandse huismerken verkopen. De prijzen van deze levensmiddelen liggen vaak iets hoger dan in Nederland omdat er een opslag berekend wordt voor inschepingskosten. In sommige gevallen ben je, voor je dagelijkse boodschappen, goedkoper uit bij de kleinere winkeltjes die lokale producten verkopen.
Het uitgaansleven op de Antillen, zoals restaurants, bars en nachtclubs, is qua kosten vergelijkbaar met de grote steden in Nederland.
In het traject van de zoektocht naar jouw woning krijg je te maken met notariskosten en overdrachtsbelasting.
Zodra de koop rond is en de woning in jouw bezit is, heb je te maken met onroerendezaakbelasting, vermogensbelasting of grondbelasting, dit is afhankelijk van het eiland waar je gaat wonen. Ook dien je rekening te houden met kosten voor het verzekeren van je woning.